Genealogie familie van Brunschot

Ontdek of ook jij deel uitmaakt van deze familie

Alle Media


Stamboom:  

Treffers 1 t/m 50 van 1,763     » Zie Galerij

    1 2 3 4 5 ... 36» Volgende»

 #   Klikplaatje   Beschrijving   Verbonden met 
1

krantenbericht gevonden in het archief van de Meppelercourant
 
2
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
3

an exhibition curated and designed by Studio 3, held at Grafill R21 (Oslo, Norway) April-May 2012. Initiator was Paul van Brunschot.
 
4

DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
 
5

Naam Petrus Adrianus de Nijs
Geboortedatum 26-11-1897
Geboorteplaats Woensdrecht
Delict verboden vervoer

Bron Inschrijvingsregister gevangenen, Gevangenissen in Breda, 1815-1940
Periode 1917 juli 3 - 1918 januari 15
Plaats Breda
Toegangsnr. 55
Inv.nr. 159
 
6

In 1898 begon Aloys Franken, de jongere broer van Jos. Franken (fa. Franken Fzn., J.) onder de naam A. Franken-van Brunschot een wasserij en ververij in de voormalige wolwasserij/ververij van H. Eras. In 1908 werd de wasserij/ververij verkocht aan Jos. Franken.
 
7

Op 24 februari 1862 vestigde Franciscus Josephus Franken zich met zijn vrouw en dochter in Tilburg. Ruim een jaar eerder, op 31 oktober 1860, was de in Eindhoven geboren Franciscus Franken getrouwd met de eveneens uit Eindhoven afkomstige Josephina Christina van Brunschot. Het huwelijk werd gesloten in Moergestel, waar Franken sinds 1860 als leerverver actief was in een vennootschap met Henri Alexander Louis Gerard Vorsterman van Oijen.
Kort nadat Franken zich in Tilburg had gevestigd werd de vennootschap met Vorsterman van Oijen ontbonden, waarna hij voor eigen rekening alleen verder ging als leerverver. Dat is althans zijn beroep wanneer hij eind 1862 aangifte doet van de geboorte van zijn oudste zoon. Franken woont dan aan de West-Heikant.

In 1864 treedt Franken als vennoot toe tot de firma N. Pessers & Cie., maar ruim een jaar later trad hij weer uit. Dat Franken zich tijdens zijn eerste Tilburgse jaren met diverse activiteiten bezighield, wordt ook weerspiegeld in het adresboek van 1865, waarin de firmanaam Franken–Van Brunschot in de alfabetische beroepenlijst drie keer voorkomt, namelijk onder de kopjes ‘fabrikanten in gekleurd leder’, ‘vellen blooters en fabrikanten in bazanen' en ‘wolhandelaren’.

In 1866 kocht Franken een weiland aan het Goirke waarop hij een fabriek met woonhuis liet bouwen, en vanaf 1869 noemt hij zich lakenverver. Al in 1870 verkoopt Franken zijn eigendommen aan Jacques Adam Monchen > Monchen, Gebr.
Franken zette zijn ververij voort in de buiten gebruik gestelde stoomwollenstoffenfabriek van Swagemakers, wed. (die in 1880 verkocht werd aan Meulensteen, J.) Daarnaast huurde Franken vanaf 1876 de een jaar eerder opgeheven ververij van Schreppers, C.J.
In 1878 verplaatste Franken zijn activiteiten naar zijn definitieve locatie: de voormalige ververij van Franckenhoff & Cie., M. op Broekhoven die in 1875 was geliquideerd. Toen Franken zich in 1889 terugtrok uit zijn onderneming verhuurde hij de ververij aan zijn oudste zoon Josephus (Jos.), die met Herman Jacobus Rozendaal (*Tilburg 17-1-1868, Arnhem 13-6-1929) een vennootschap was aangegaan onder de firmanaam > Franken & Rozendaal.
 
8

Type bedrijf Twernerij
Vestigingsadres Offenbachstraat 165
Datum oprichting 1-1-1974 [1]
Datum opheffing 1-8-1986 [9]
Eigenaars / oprichters Antonius Adrianus Wilhelmus van de Put (1924-1992)
Christina Francisca Maria van Brunschot (1923-2002) [3]

Opvolging niet
Familieverbanden Antonius van de Put en Christina van Brunschot waren met elkaar getrouwd. Doordat de eenmanszaak werd omgezet in een B.V. werd Christina medevennoot.
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal In de B.V. werd voor een bedrag van fl 25.000 aan aandelen geplaatst.
 
9

 
10

een schuldvernieuwing vanwege geleend geld als bijdrage voor de koningsbede te Lier
 
11

In de nacht van 21 op 22 juni 1943 crashte even na 2.00 uur in Boxtel voor de tweede keer die nacht een geallieerde bommenwerper. Twee leden van de bemanning sneuvelden, drie van hen werden gevangen genomen door de Duitsers en twee wisten juist uit handen van de Duitsers te blijven.
Die twee waren de co-piloot Alfred Hagan en F. Hawthorne. Deze laatste wist België te bereiken, maar viel daar alsnog in Duitse handen. Een heel ander verhaal beleefde Alfred Hagan. Die was geland in Sparrenrijk, het bosrijke gebied ten zuiden van Esch.

Aan de Gestelseweg 10 te Esch stond het huis Esschenreen, toen bewoond door de familie Reynders, oorspronkelijk afkomstig uit Amsterdam. Het gezin telde in 1943 drie kinderen, Eduard, Ben en Tessa, op dat moment respectievelijk 21, 19 en 17 jaar oud. Ben was ondergedoken bij zijn oom A. Manché in Breukelen, terwijl Eduard, die in Rotterdam vliegtuigbouwkunde studeerde, teruggekomen was naar Esch.
Het brandend neerstortende vliegtuig was gezien door Bertus de Greeff, buurman van de Esschenreen. Hij snelde naar Reynders en zei “Eduard, ik heb een parachute boven het bos neer zien komen, durfde gij d’r heen”. Ed ging het bos in, vond “The Englishman” en nam hem mee naar huis. Het was Alfred Hagan die snel wat van Eds kleding kreeg, waarna zijn papieren werden verbrand. Alfred zelf werd verborgen in een zolderruimte onder het rieten dak.

Hij zat daar goed en wel, of de Duitsers klopten aan om te vertellen dat ze uit moesten kijken naar ontsnapte vliegeniers. De volgende dag vond Eduard het afgebroken staartstuk van de Halifax met daaraan nog de bebloede parachute van boordschutter King. Gerardus van Brunschot vond zijn lijk in een weiland vlakbij de Esschestroom.
Maar wat nu te doen met de levende airman Hagan? In april van dat jaar had jongere broer Ben in Breukelen al ervaring opgedaan. Niet alleen had hij een Nieuw-Zeelandse parachutist via via naar Den Haag begeleid, maar hij was zelfs met deze vliegenier en nog een stel andere mensen naar Engeland overgestoken, nota bene in een boot die ooit in Esch was gebouwd! Het Breukelense contact moest ook voor Alfred Hagan gaan werken.
Na een dag of vier kwam ene Anton Schrader, gewaarschuwd door de familie Manché uit Breukelen, naar Esch om Hagan op te halen. Via het Haagse schuiladres verliet Hagan op 30 juli 1943, samen met tien andere personen, het Haringvliet voor een geslaagde overtocht naar de omgeving van Sheerness. Deze ontsnapping kreeg nog een romantisch staartje.

Ben Reynders was namelijk in Engeland als radaroperator terecht gekomen bij de dienst Motor Torpedo Boat. Tijdens een verblijf in Londen kreeg hij op het R.A.F. Commandocentrum een brief van Alfred Hagan met een verslag van diens Essche avonturen. Daarin stond dat Ben altijd welkom was bij Alfreds zus. Ben ging erheen en bleef er wonen. De zus van Hagan had twee dochters en na de oorlog is Ben getrouwd met de jongste daarvan. Zij kregen twee zoons en een dochter.

Deze tekst is gebaseerd op het artikel van N. van de Langenberg-Scheepers, “Esschenreen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog : Gestelseweg 10, te Esch” in De Kleine Meijerij 53 (2002), p. 41-47.
 
12

Er gaan nog steeds veel menschen in Helmond werken; naar schatting ± 150, waarvan de helft meisjes. Op de moraliteit heeft dat tot nu toe geen merkbaar slechten invloed. Van Brunschot uit Nuenen opende sinds kort eene fabriek voor gebreide ondergoederen in Stiphout; hij stelde daar voorloopig een twintig meisjes te werk. Men hoopt, dat die fabriek zich zal uitbreiden, en daardoor vele meisjes niet meer naar Helmond zullen behoeven te gaan om haar brood te verdienen.

.....

Er is bijna geen industrie in Stiphout; op de fabriek van v. Brunschot werken 7 meisjes; maar er zijn nogal eenige tehuiswerksters voor gezegde fabriek. Deze laatste kunnen wekelijks hoogstens f. 6,- halen; de fabrieksarbeidsters gemiddeld niet meer dan f. 4,-. Heel veel menschen, ruim 150, gaan in Helmond en omgeving op de fabrieken werken; voor zooverre men kan nagaan heeft dat geen slechten invloed op de moraliteit.
 
13

Uw zoekterm komt voor in de vetgedrukte onderdelen van de archieftoegang.
7707 1e Compagnie van het II-de Bataljon van het 17-de Regiment Infanterie te Zijtaart


97 Dossier betreffende correspondentie met soldaat Hendrikus Cornelis van Brunschot(1917 Esch-1990 Tilburg) te Tilburg, 1973-1990
 
14

• B., Personeelsdossiers bijzondere rechtspleging
o B., Namen beginnend met de letter B
• 2909, Brunschot, B.J. van
1923-01-10
Plaats van tewerkstelling: Heerlen, Bewarings- en Verblijfskamp 'Mijnstreek'
 
15

Hij is als Walterus Hubertus Kanters veroordeelt tot zes dagen eenzame opsluiting voor moedwillige verwonding. Eerste strafdag 6 januari 1864.
 
16

 
17

 
18
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
19

Wilhelmus van Brunschot gedoopt te Boxtel op 09-01-1751 en overleden te Boxtel 19-2-1818.

Van beroep was hij klompenmaker. Hij is gehuwd te Oirschot op 27-01-1782 met Maria Catharina Jansse Fabri. Zij is geboren te St.Oedenrode op 20-10-1760 en overleden te Boxtel omtrent 1823. Aantekening in het doopboek St.Oedenrode: 20-10-1760 Maria Catharina, wettige dochter van Joannes Fabri en echtgenote Maria Schofs.

Getuigen zijn Joannes Dielen en Helena Kempen.

Uit trouwboek Oirschot, aantekenen: 05-01-1782 Wilhelmus van Brunschot en Maria Catharina Janse Fabri in ondertrouw aangenomen. 27-01-1782 bovenstaande personen in "den Heiligen Echte Staat" bevestigd ten overstaan van Albertus van Nahuijs en Leonardus de Roy, schepenen in Oirschot.

Van Wilhelmus is één dramatische gebeurtenis uit zijn leven bekend gebleven. Op 2 februari 1810 ontstaat er namelijk in de herberg van Eymbert Meesters een onverwachte vechtpartij tussen Willem van Brunschot en Cornelis van Breughel. Volgens verschillende getuigenverklaringen, waaronder die van Martinus, de 2e zoon van Willem, viel zonder voorafgaande woordenwisseling Cornelis van Breughel Willem aan. De aanvaller werd toen door de bovengenoemde getuigen de herberg uitgezet. Wel werd er bij de justitie aangifte gedaan en werden verklaringen opgenomen, waaronder die van de chirurgijn Vink, de herbergier, en tien dagen later van Willem zelf. Uit alle verklaringen bleek duidelijk dat Willem volkomen onschuldig was.

Uit dit huwelijk zijn 11 kinderen bekend:

Bron kinderen doop: 1-3-4 Oirschot doopboek RK 1773-1799.

Bron kinderen doop: 2-5-6-7-8-9-10-11 Boxtel doop en trouwboek 1748-1811.

Oirschot, 15-02-1789, Borgbrief geschreven voor Peter, Antonet en Jakkemijn (Petrus, Antonia en Jacoba), kinderen van Willem (Wilhelmus) van Brunschot en Maria Catharina Fabri, echtelieden, in verband met verhuizing van Oirschot naar Boxtel
 
20

 
21
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
22
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
23
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
24
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
25
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
26

 
27

16 april 1898 - 9 september 1944

Getrouwd met Hendrika Cornelia Pastoor. Eigenaar van een melk-inrichting. Overleden bij een bombardement op Eindhoven op 9 september 1944. Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
 
28
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
29
aanvraag Hinderwetvergunning Franciscus Ignatius van Brunschot 12-12-1850
aanvraag Hinderwetvergunning Franciscus Ignatius van Brunschot 12-12-1850
Op 22 april 1885 dient Franciscus een aanvraag hinderwetvergunning in. Hij wil op de sectie K1262 (Goirkestraat/Smidspad) een brood, koek en beschuitbakkerij oprichten.
 
30
Ad Devriesère
Ad Devriesère
Op 16 september 2022 gepubliceerd op Facebook door Ad Devriesère
 
31
Adriaan Petrus van Brunschot 05-11-1925
Adriaan Petrus van Brunschot 05-11-1925
 
32
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
33
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
34
Adriana Johanna Strijk 25-03-1922
Adriana Johanna Strijk 25-03-1922
 
35
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
36
Adriana Maria van Bladel 10-01-1922
Adriana Maria van Bladel 10-01-1922
 
37
Adriana Maria van Bladel 10-01-1922
Adriana Maria van Bladel 10-01-1922
 
38
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
39
Adriana van Mook 11-09-1930
Adriana van Mook 11-09-1930
 
40
Adriana Weerde 13-06-1889
Adriana Weerde 13-06-1889
gekregen van Frits van Brunschot
 
41
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
42
Adrianus Cornelis van Brunschot 16-09-1928
Adrianus Cornelis van Brunschot 16-09-1928
 
43
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
44
Adrianus J Steenbergen - Hendrika Theresia van Brunschot
Adrianus J Steenbergen - Hendrika Theresia van Brunschot
 
45
Adrianus Johannes Gerardus van Brunschot 11-01-1942
Adrianus Johannes Gerardus van Brunschot 11-01-1942
Eindhovens Dagblad 21-09-2018
 
46
Adrianus Johannes van de Ven 27-01-1882
Adrianus Johannes van de Ven 27-01-1882
 
47
Adrianus Josephus Steenbergen 14-06-1924
Adrianus Josephus Steenbergen 14-06-1924
 
48
Adrianus Marinus van Brunschot 29-12-1934
Adrianus Marinus van Brunschot 29-12-1934
 
49
Adrianus van Brunschot 22-01-1895
Adrianus van Brunschot 22-01-1895
 
50
Albert van Brunschot  02-10-1932
Albert van Brunschot 02-10-1932
 

    1 2 3 4 5 ... 36» Volgende»